Ökade förväntningar på att ta socialt ansvar
Genom de produkter och material som används i bygg- och anläggningsprojekt är vi en del av en global leverantörskedja där det kan finnas risker utifrån mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö och korruption att beakta. I samma veva ser vi även ökade förväntningar på att företag ska agera hållbart och att förväntningarna inklusive kraven kommer från fler håll än tidigare.
En av dem är EU-direktivet Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) som antogs i maj 2024. Lagen innebär att företag blir skyldiga att identifiera, hantera och redovisa risker kopplad till mänskliga rättigheter och miljö – i hela sina leverantörsled ända ner till råvaruutvinningen för att säkerställa att produkter faktiskt har producerats under ansvarsfulla förhållanden. CSDDD har potential att sätta en standard för ansvarsfullt leverantörsarbete i Europa och globalt.
Byggvarubedömningens medlemmar efterfrågar sociala kriterier
Byggbranschen har utvecklats mycket de senaste åren gällande kemiskt innehåll och livscykelaspekter för de byggmaterial och byggprodukter som används, men det finns fortsatt mycket att göra kopplat till mänskliga rättigheter och arbetsvillkor i dessa leverantörsled.
För att möta de ökade kraven, systematisera arbetet med sociala frågor samt lyfta dess betydelse fick Byggvarubedömningen i uppdrag av våra medlemmar att ta fram ett bedömningssystem utifrån dessa aspekter. Lanseringen av de sociala kriterierna skedde 2016 och kriterierna ses som ett initiativ till att göra byggbranschen mer hållbar.
I takt med att allt fler beställare inkluderar krav på hållbara leveranskedjor gentemot leverantörer erbjuder nu Byggvarubedömningen stöd för att uppvisa kravefterlevnad. Leverantörer besvarar Byggvarubedömningens självskattningsenkät och ansöker om bedömning. Genom att ansöka om bedömning kan leverantörer på ett transparent sätt i Byggvarubedömningens Webbtjänst redovisa för våra medlemmar och övriga aktörer att krav och förväntningar efterlevs.