Foto: Rickard Fränberg
Det är HSB Göteborg, ett av Byggvarubedömningens 76 medlemsföretag, som står bakom Brf Spanjoletten tillsammans med arkitektkontoret Olsson Lyckefors. Projektet är ett av fyra kvarter i området som gemensamt går under namnet Fixfabriken. HSB står bakom även Brf Sannaparken, de övriga två kvarteren är uppförda av Balder och tillsammans tillför Fixfabriken drygt 500 lägenheter till området.
Fixfabrikens historia sträcker sig tillbaka till 1940-talet, då det var en fabrik som bland annat tillverkade spanjoletter, som är en sorts låsanordning till fönster. Företaget köpes sedermera av Assa Abloy, som flyttade verksamheten till annan ort vilket öppnade upp för en försäljning av marken. 2012 köpte HSB marken tillsammans med Balder och inledde ett gediget arbete som 2018 resulterade i en godkänd detaljplan och att de gamla fabrikslokalerna som fanns utöver en del av den gamla Fixfabriken kunde börja rivas.
Foto: Rickard Fränberg
Delar av Fixfabriken finns bevarad, liksom den ikoniska neonskylten som suttit på taket sedan 1950-talet. Skylten på taket är ett nytt original med drift via LED teknik istället för neongas och är tillverkad av samma bolag som tillverkade det första originalet. I den bevarade delen finns utöver sex lägenheter också gemensamhetslokal och övernattningslägenhet. På gaveln av den bevarade delen förbereds för restaurang vars uteservering erbjuder både kvällssol och utsikt över Älvsborgsbron – även den ett välkänt landmärke i Göteborgs stadssiluett.
Foto: Rickard Fränberg
Exteriört präglas fasaderna av flera vackra tegelsorter, i samklang med den ursprungliga kontorsbyggnad som byggs in i kvarteret och med inspiration från Klippans detaljrika industribyggnader från förra sekelskiftet. Delar av teglet från den tidigare byggnaden är bevarad och återbrukad i Brf Spanjoletten.
Brf Spanjoletten är preliminärt certifierad med Miljöbyggnad 3.1, Silver som ställer höga krav på till exempel låg energiförbrukning, god innemiljö och bra materialval. HSB strävar efter att i första hand använda sig av byggprodukter som fått bedömningen rekommenderas och i andra hand bedömningen accepteras. Utöver en digital Loggbok hos Byggvarubedömningen där de byggmaterial som används loggas och där eventuella avvikelser hanteras så sker stickprovsprovskontroller ute på byggena för att säkerställa att kraven efterlevs.