I Sverige lever idag 600 000 personer som har, eller har haft cancer. Beräkningar från Socialstyrelsen visar att minst var tredje person i Sverige kommer att få en cancerdiagnos någon gång under sin levnad. Under de senaste åren har bygg- och fastighetsbranschen fått upp ögonen för problematiken och sin egen roll, främst genom förekomsten av farliga kemikalier i byggmaterial.
Enligt den nya rapporten från Byggvarubedömningen har den ökande medvetenheten gett stor effekt. Genom vår data över användares byggprojekt går det att se en halvering av dessa farliga ämnen sedan 2017 då man inledde mätningarna.
- Genom vår rapport har vi sett en positiv trend där användandet av hormonstörande och cancerframkallande ämnen i byggmaterial har minskat det senaste decenniet. Det finns en ökad medvetenhet kring farliga kemikalier i byggmaterial och en vilja att ersätta dem med säkrare alternativ. Det är ett glädjande resultat som visar både att branschen tar frågan på allvar, och att vi som organisation gör ett viktigt jobb och har en viktig funktion för att fortsätta minskningen av giftiga ämnen i svenska byggprojekt, säger Hannes Morger, vd på Byggvarubedömningen.
Till grund för rapporten ligger över 8000 Loggböcker, där de största aktörerna i Sveriges bygg- och fastighetsbransch registrerat vad de byggt in under åren 2017–2022. Vilka ämnen som räknas som hormonstörande har utökats sedan 2017, vilket skulle kunnat bidra till en ökad användning. Men resultatet var det rakt motsatta då Byggvarubedömningen kunde se att användningen av produkter som hade fått Byggvarubedömningens bedömning Undviks på grund av hormonstörande eller cancerframkallande hade minskat med hela 51 procent under tidsperioden 2017–2022. För att en produkt ska få bedömningen Undviks när det gäller hormonstörande och cancerframkallande ämnen ska den innehålla 0,1 procent eller mer av ett klassificerat ämne.
I samband med framtagandet av rapporten genomfördes också en undersökning bland de 76 medlemsorganisationerna, om vilka de största utmaningarna är när det kommer till att bygga giftfritt. Där lyftes att de största utmaningarna kring att kunna göra hållbara materialval är svårigheten att få med andra aktörer på tåget och att det är kostsamt.