Dramatisk minskning av farliga byggmaterial


Den luft vi andas har stor betydelse för vår hälsa, framförallt inom inomhusmiljöer. I Sverige går dock utvecklingen åt rätt håll. Användningen av material med farliga ämnen som påverkar inomhusluften har de senaste åren minskat med hela 74 procent, det visar en ny rapport från Byggvarubedömningen.


Vi svenskar spenderar cirka 90 procent av vår tid inomhus, vilket gör att inneluften blir avgörande för vår hälsa. En viktig faktor för att bedöma inomhusluft är halten av så kallade VOC, kemiska ämnen som avdunstar från vissa byggmaterial som färg, lim och golv. Den nya rapporten “Byggvarors påverkan på inomhusmiljön och inomhusluft” från Byggvarubedömningen, en icke vinstdrivande organisation med fokus på att främja användandet av hållbara byggmaterial, visar dock att mängden byggvaror med höga halter av dessa farliga ämnen minskat drastiskt.

Mellan 2017 och 2023 har antalet produkter med bedömningen “undviks”, på grund av för höga VOC-halter, minskat med hela 74 procent. Undersökningarna visar även att produkter med höga halter av emissioner, ämnen som avges från ett materials ytskikt och som påverkar oss människor, har halverats under samma tidsperiod.

"– Det är bara att lyfta på hatten för den utvecklingen inom bygg som vi har sett i Sverige de senaste åren. Gifter i byggmaterial och dålig luftkvalité kan bland annat leda till astma, hudproblem och ögonirritation och det krävs ibland inga stora förändringar för att komma till bukt med problemen. En anledning till utvecklingen och att vi minskat på dessa kemiska ämnen är att målarfärger idag oftare innehåller vattenbaserade lösningsmedel istället för oljebaserade."

Marianne Balck, miljötoxikolog på Byggvarubedömningen.

Till grund för rapporten ligger cirka 10 000 loggböcker, där de största aktörerna i Sveriges bygg- och fastighetsbransch registrerat vad de har byggt under åren 2017-2023.

Svenskar oroar sig för inomhusluften
I rapporten har Byggvarubedömningen även genomfört en undersökning, utförd av Norstat, där två av fem svenskar svarar att de är oroliga för kvalitén på inomhusluften de andas in i vardagen. Däremot svarar var fjärde tillfrågade person att de inte alls är oroliga för vad de andas in. Läs mer och se alla frågorna till alllmänheten i rapporten. 

Ta del av rapporten



Läs Byggvarubedömningens Branschrapport 2025.

 

Webbinarie om Branschrapporten

I samband med att Byggvarubedömningens Branschrapport 2025 lanserades den 27 maj 2025 hölls ett webbinarium. Sarah Vesterlund och Marianne Balck från Byggvarubedömningen presenterade de viktigaste insikterna från rapporten samt besvarade frågor från tittarna. Nedan kan du ta del av det inspelade webbinariet. 

 

 

Branschrapport 2024

Ta del av Byggvarubedömningens branschrapport 2024: hormonstörande och cancerframkallande ämnen i byggvaror